پیدا کردن شغل دلخواه در صنعت مد و فشن
از زمانی که به قدم گذاشتن در مسیر مهاجرت فکر میکنیم، بعید میدونم فردی باشه که به بازار کار و پیدا کردن شغل دلخواهش فکر نکرده باشه. این دغدغه با توجه به چیزی که من تجربه کردم، به نوعی در همه جای دنیا برای دانشجوها جدیه و چه بهتر که دانشگاه برنامههایی برای شفافیت این مسئله و کمک به جذب در صنعت داشته باشه. در زمان تحصیل من در دانشگاه وستمیسنتر لندن، حضور مهمانانی از صنعت در کلاسهای درسی اتفاق پرتکراری بود و در یکی از این هفتهها مدیر و موسس یکی از آژانسهای کاریابی که خارج از ایران پدیده کاملا رایجی هست مهمان ما بودند که از تجربه خودشون در جذب نیرو برای سازمانهای حوزه فشن، خصوصا در سطح لوکس گفتند. در پایان این جلسه هم چند نمونه مصاحبه شغلی با دانشجوها اجرا کردند که این فضا به شکل واضحتری برای ما مجسم بشه.
ابتدای جلسه مواردی از تجارب ایشون در سالها کمک به استخدام افراد عنوان شد که خوندنش خالی از لطف نیست:
-
- خیلی از افراد خصوصا به عنوان دانشجوی بینالمللی فکر میکنند فروشنده شدن اولین کاریه که میتونن براش اقدام کنن و کار سادهایه. اما باید بدونید که فروشگاه یک مجموعه جاییه که برند تجربه میشه. برای برندی مثل لوییویتون مثل معبده… پس ورود به اون لزوما کار آسونی نیست. مدیران در سطح برندهای لوکس انتظار دارند مدیر فروشگاه کسی باشه که بتونه یک بیزینس رو بگردونه. حتی فردی رو میشاختند که قبلا مدیر عامل بوده و مدیر فروشگاه شده. پس مهمه که بدونیم اگر برای فروشندگی هم اقدام میکنیم، با چه برندی و چه سطحی از بیزینس روبهرو هستیم.
-
- هنگام جست و جو برای یک موقعیت شغلی، مهمه که بدونیم در چه مجموعهای به دنبال اون شغل هستیم و آیا اساسا اون جایگاه در اون مجموعه وجود داره یا نه. به اصطلاح خودشون، اول صنعت رو مطالعه کنید و بعد برای کاریابی اقدام کنید. مثلا Brand Manager در مجموعهای حضور داره که لاینهای مختلف و یا زیرمجموعه داره. همچنین مدل کاری شرکت مهمه. مثلا اگر فعالیت شرکت به شکل B2B هست همه عناوین شغلی در اون وجود نخواهد داشت.
-
- به این نکته توجه کنید که اگر حداقلها و موارد ابتدایی برای داشتن اون شغل رو ندارید، امکان گرفتن کار به صفر میرسه. اغلب شرکتها به دنبال کسی هستند که کارش رو بلد باشه. این مسئله مثل این میمونه که برای یک شرکت فرانسوی رزومه بفرستید و سطح زبان فرانسهتون رو مبتدی بزنید. اونا خیریه باز نکردن!!! پس اول خودتون رو از نظر مهارتهای مورد نیاز قوی کنید.
-
- توجه کنید که تستهای خودشناسی شرایطی که در لحظه تست زدن دارید رو نشون میده (اگر درست تست زده باشید) و لزوما همیشه کار نمیکنه. بر مبنای این تستها جلو نرید.
-
- در همه جای دنیا کانکشن و ارتباطات نقش مهمی داره، چه بخواین و چه نخواین. همه مدیران عامل یا منابع انسانی زمانی که به دنبال نیروی جدیدی هستند اول از درون سازمان و یا ارتباطات پرسنل خودشون شروع میکنند که به آن Hidden Job Market گفته میشود، پس شبکهسازی رو جدی بگیرید.
در ادامه مواردی که در حین مصاحبه شغلی برای شما قابل توجه هست رو اشاره میکنم و خیلی مهمه که از قبل خودتون رو برای این شرایط آماده کنید.
نکته مقدماتی پیش از هر چیزی در مسیر پیدا کردن کار در بازارهای بینالمللی، فعال بودن پروفایل لینکداین هست، چرا که پیش از مصاحبه یا همزمان در حین جلسه، پروفایل شما چک میشه، بنابراین اگر پروفایل رسمی ندارید و یا سالهاست پروفایلتون خاک میخوره، بهتره که از همین امروز به فکر آپدیتش باشید، حتی اگر در حد کامل کردن اطلاعات فردیتون باشه.
1. بدونید که وقتی یک CV با طراحی خیلی شخصیسازیشده میفرستید، حتما شما رو قضاوت میکنند. بهتره به فرم ساده بفرستید که حواسپرتی ایجاد نکنه و به شما کمک کنه که به مصاحبه دعوت بشید.
2. شما باید دقیقا بدونید که برای چه پوزیشن یا عنوان شغلی و در چه کمپانی اپلای کردید. حتی بهتره که بدونید چرا اون شرکت خاص رو هدف قرار دادید و مثلا رقبای اونها رو انتخاب نکردید. متاسفانه خیلی از افراد به لیست زیادی از شرکتها درخواست همکاری میفرستند در حالی که خودشون هنوز نمیدونن که دقیقا دنبال چه کاری هستند و تنها چیزی که دنبالش هستند شاغل شدن و کسب درآمده. این مسئله به شکل جدی در روند مصاحبه تاثیرگذاره و عدم شناخت از شرکت بازخورد خوبی نخواهد داشت.
3. در مرحله بعدی از شما میپرسند که درباره شرکت چه اطلاعاتی دارید، و اگر اطلاعاتی بیش از آنچه در فضای مجازی هست دارید (به اصطلاح اطلاعاتی که از طریق دوست، آشنا و همکاران بدست آوردید) بهتره که عنوان نکنید، چرا که حتما از شما میپرسند که چطور به این اطلاعات دسترسی پیدا کردید و بیشتر حس نشر اطلاعات خصوصی شرکتها رو از شما دریافت خواهند کرد و متقابلا احساس ناامنی در صورت حضور شما در محل کارشان خواهند داشت.
4. سوابق کاری شما چیزی هست که حتما بهش اشاره خواهد شد و میپرسند که چه چیزی از این مدت فعالیت یاد گرفتی؟ همینطور وابسته به پوزیشن شغلی که سابقا داشتید، از یک تجربه چالشی با یکی از مشتریان امکان داره سوال کنند.
5. داستانی که از سوابق کاریتون عنوان میکنید باید با شرح شغلی همخوانی داشته باشه. باید نشون بدید که کانسپت فکریتون و پشنی که دارید با داستان برند همخوانی داره.
6. ممکن است از شما بخواهند که بهترین اتفاقی که در سالهای کاریتان داشتید را بازگو کنید (و البته چرایی بهترین بودن رو هم ذکر کنید).
7. از شما میپرسند که چرا تصمیم گرفتید کار قبلی رو ترک کنید و برای این شغل اپلای کردید؟ نکته مهم در این مورد اینه که هیچوقت درباره کارفرمای سابق بدگویی نکنید، چرا که مجدد مثل موارد قبل، اونها رو نسبت به شما بیاعتماد میکنه.
8. اگر کمپانی مورد نظر فروشگاه یا هرگونه محل کار حضوری داشته باشه که اغلب در حوزه فشن همینطور هست، از شما میپسند که آخرین باری که به یکی از شعب سر زدید چه زمانی بوده، چه تجربهای داشتید، محصولی خریدید و یا بیننده بودید و اگر زمان حضورتون خیلی نزدیک نیست، چراییش رو جویا میشن. طبیعی هم هست. شما زمانی که میخواهید در یک مجموعه مشغول به کار بشید، باید تا حد ممکن هم در جایگاه یک متخصص و هم در جایگاه مشتری، از اون کسب و کار بازدید کنید.
9. پرسیدن از آینده کاری و اهدافی که برای خودتون تجسم کردید هم بنظر سوال روتینی میاد که اغلب ما براش فکری داریم. نکتهای که اینجا اشاره شد این بود که اگر هدفتون داشتن بیزینس شخصی باشه ممکنه باز هم تاثیر منفی بگذاره و فرد فکر کنه که این (به اصطلاح) بچه! فکر کرده میتونه به این زودیها یک کسب و کار رو پیش ببره.
10. در بعضی از مشاغل ممکنه که از ویژگیهای شخصیتی شما بپرسند، مثل این مورد که در مصاحبه مثالی پرسیده شد: “نقطه ضعف اصلی که شما رو متوقف میکنه چیه؟ و برای برطرف شدن این قضیه چه کاری انجام میدید؟”
11. در طول مصاحبه وقتی از مسائل شخصی به مقدار زیاد و با جزئیات تعریف میکنید، بیشتر میترسند که شما فرد پرحرفی باشید و در روزهای کاری هم بیشتر وقتتون رو به حرف زدن بگذرونید و وقت بقیه رو بگیرید. تعادل رو رعایت کنید!
12. استفاده از مفاهیم پایداری این روزها تبدیل به یک ترند شده، شرکتها هم این مسئله رو میدونن و اگر واقعا دغدغه شما نیست و ارتباطی به آینده کاری شما نداره، بهتره استفاده نکنید.
13. در انتهای خیلی از مصاحبهها فرد از شما میپرسه که آیای سوالی هست که بخواین از من بپرسین؟ و اگر شما در مورد شرح شغل یا جزئیات کار سوال بپرسید اغلب بازخورد خوبی نداره چون انتظار دارند که شما پیش از مصاحبه شرایط کار رو در آگهی کار کامل خونده باشید. بهتره بپرسید: “آیا مطلبی هست که در شرح شغلی ذکر نشده باشه و لازم باشه بدونم؟” و نکته مهم دیگه در این زمینه اینه که هیچوقت فیدبکی از جلسه مصاحبه نپرسید چون قطعا پاسخ درستی دریافت نخواهید کرد.
14. در نظر داشته باشید که فرد مصاحبهکننده اغلب نیروی منابع انسانی (HR) در اون شرکت هست و به اندازه مدیر عامل در زمینه فشن متخصص نیست، پس داستانهای طولانی سوابق شغلی شما ممکنه برای اون فرد خستهکننده باشه. همچنین نباید از این فرد سوالهای تخصصی در مورد پوزیشنهای شغلی پرسید.
برای جمعبندی این مطلب میتونم اضافه کنم که تمام این موارد برای پیدا کردن شغل دلخواهتون در ایران هم کارایی داره و اصول حرفهای بودن همه جای دنیا یکسانه. سال 1401 یک وبینار در همین زمینه داشتم که موارد مهم برای پیدا کردن شغل مورد نظر در شرکتهای ایرانی رو عنوان کردم. دیدنش رو به شما هم که تا اینجای متن با من همراه بودین توصیه میکنم و امیدوارم روزی خبر رضایت از فعالیتتون در جایگاهی که دوستش دارید رو به گوشم برسونید.
دیدگاهتان را بنویسید