راهنمای اپلای تحصیلی رشتههای مد و فشن کشور انگلستان
مهاجرت، واژهای ست که تا در عمل اون رو زندگی نکنیم، مفهومش رو درک نمیکنیم و جالب اینجاست که این کلمه برای هرکدوم از ما معنای متفاوتی داره…
امروز از تجربهام از مسیر یک مهاجرت تحصیلی برای شما مینویسم. مسیری که برای من یک تصمیم ناگهانی نبود. سالها بهش فکر میکردم، جست و جوهایی در وبسایتهای متفاوت داشتم و در نهایت سرانجامی نداشت. چرا؟ چون عزم و اراده قوی لازم داشت و یک تصمیمگیری نهایی. این تصمیم نهایی در مرحله شروع به اقدام برای مهاجرت خیلی مهم و اثرگذاره، چرا که وقتی انتخابتون را مشخص و نهایی میکنید و میدونید که برای چه هدفی دارید تلاش میکنید، دیکه با تمام توانتون براش میجنگید. حالا بیاید باهم مراحل این سفر رو بررسی کنیم.
- اولین قدم از نظر من جواب به این سوال هست که هدف شما از مهاجرت چیه؟
آیا قراره برای همیشه محل زندگیتون رو تغییر بدید، یا قراره برای دوره کوتاهی تحصیل کنید و برگردید. یا بهتر بگم، آیا گرفتن ویزای تحصیلی یا کاری، یک راهکار برای مهاجرت قانونیه و یا قصدتون یک تجربه آکادمیک و تحصیلی در کشور دیگه و برگشت به کشورتونه؟ طبیعتا جواب این سوال مهم و روی مابقی سالهای زندگیتون تاثیرگذاره.
- اگر تصمیم شما به مهاجرت همیشگیه، مرحله دوم شروع جستوجو درباره کشور یا کشورهای مورد نظرتون و مقایسه عوامل مختلف موثر بر زندگیتون در اون کشورهاست. به عنوان مثال:
- اقتصاد اون کشور چه شرایطی داره و برای 10 سال آینده چه پیشبینی از سطح زندگیتون دارید.
- اگر فرزند دارید، سیستم آموزشی اون کشور به چه صورته و آیا مطلوب شما هست یا نه.
- زبان کشور مقصد چیه و آیا شما میتونید از پسش بر بیاید یا مشکل خواهد بود.
- هزینههای ابتدایی مهاجرت به اون کشور به چه شکله و آیا شما امکان پرداخت هزینهها رو یا نه. (پیشنهاد میکنم به هر مبلغی برای هزینهها رسیدید، حداقل 10 تا 20 درصد بیشتر در نظر بگیرید)
و هر سوال دیگهای که شما با توجه به ارزشهاتون در زندگی باید براش جواب و توجیحی پیدا کنید.
یادتون باشه که اگر در مورد کشوری به یک تصمیمگیری اولیه رسیدید، حتما قوانین مهاجرتی در خصوص ویزای تحصیلی یا کاری رو از وبسایتهای مرجع و معتبر همون کشور بخونید و اصلا به اطلاعاتی که از طریق موسسههای بدست میارید اکتفا نکنید.
همینطور برای شناختن کشور هدفتون صرفا به بازخورد افراد مختلف اتکا نکنید، چرا که هر فرد با عینک و زاویه دید خودش و با شرایط خودش به اون کشور نگاه میکنه و یک شرایط عالی از نظر فردی، میتونه برای شما بد باشه و یا بالعکس.
- وقتی تصمیمتون در مورد کشور نهایی شد، شروع به سرچ دانشگاهها و رشته یا رشتههای مورد نظرتون کنید. پیشنهاد میکنم روی یک رشته خاص اصرار نکنید و اگر مهاجرت برای شما اولویت داره، در محدوده یک موضوع مشخص، دست خودتون رو در انتخاب رشته باز بذارید. به عنوان مثال من میدونستم که میخوام در زمینه بیزینس فشن اپلای کنم و به دنبال رشتههای عملی یا هنری نیستم. با همین هدف، رشتههای مدیریت کسب و کار فشن، مارکتینگ در فشن، برندینگ در فشن، کارآفرینی در حوزه فشن، مدیریت ریتیل فشن در مسیر من بودند و من برای همه این موارد اپلای کردم. هرچند که برای خودم اولیتبندی داشتم که اگر از چند دانشگاه پذیرش گرفتم، کدوم رو بخونم، ولی در نهایت شما وقتی سرفصلها رو چک کنید متوجه میشید که در همه این رشتهها یکسری سرفصلها مشترک و اساسیه و در همشون تکرار میشه. پس باز تاکید میکنم که اگر اولویت هدفتون با مهاجرته روی یک رشته نیازی نیست تمرکز کنید. یک دغدغه مهم در اینجا انتخاب مقطع تحصیلیه. آیا ارشد مجدد بخونم؟ آیا برگردم عقب و کارشناسی بخونم؟ آیا برم جلو و دکتری بخونم؟ آیا سوابق تحصیلی من در گرفتن پذیرش موثره و حتما باید قبلا طراحی لباس خونده باشم؟…… حق دارین. واقعا تصمیم چالشبرانگیزیه و جواب من براش اینه که به فاکتورهای متفاوتی برای هر فرد بستگی داره که توی ویدئوی یوتیوب کامل توضیح دادم و از دلایل انتخاب ارشد مجدد خودم گفتم.
در مسیر سرچ دانشگاهها و مهاجرتتون حتما به گروههای تلگرامی برخورد میکنید که روزانه هزاران نفر مطالب و مسائل تکراری رو میپرسند و جوابهای بعضا متفاوتی دریافت میکنند. حتما حتما حتما شرایط تحصیل هر رشته رو به طورکامل از وبسایت خود دانشگاه بخونید و از پرسیدن سوالهای از قبیل موارد زیر در گروههای مهاجرتی بپرهیزید:
- امکانش هست دانشگاهی معرفی کنید که رشته X داشته باشه؟
- کسی میدونه کدوم دانشگاه کشور X رنک بالاتری داره؟
- اطلاعی دارید دانشگاه X بهتره یا Y ؟
- کسی میدونه کدوم دانشگاه راحتتر پذیرش میده؟
- میدونید کدوم دانشگاه اسکالرشیپ یا کمک هزینه تحصیلی داره؟
- میدونید کدوم کشور یا دانشگاه ارشد رایگان داره؟
- میدونید کدوم دانشگاه تافل رو هم به جای آیلتس قبول میکنه؟
این سوالها و موارد مشابه جواب لیستشدهای ندارند و بر اساس تجربه افراد پاسخهایی میگیرید که ممکنه لزوما برای شما درست نباشه. پس مستقیم خودتون بخونید، سرچ کنید و تصمیم بگیرید. و همینجا بگم که اگر حوصله همین میزان سرچ و مطالعه به زبان انگلیسی رو ندارید، کلا برای مهاجرت تحصیلی اقدام نکنید.
- بعد از اینکه لیستی از دانشگاهها و رشتههای مورد نظرتون رو پیدا کردید، پیشنهاد میکنم برای هر دانشگاه یک فایل ورد و یا یک شیت اکسل درست کنید و تمامی اطلاعات مهم و مدارک لازم رو با جزئیات داخلش بنویسید. شامل
- مدت دوره
- هزینه اصل دوره
- شرایط پرداخت هزینه دانشگاه (در بعضی موارد دانشگاه قسطبندی نداره و یا درصد قسطبندی و فواصل زمانی پرداختها متفاوته و لازمه که شما بدونید تا چه زمانی، چه مقدار باید پرداخت کنید)
- هزینههای جانبی در شهر انتخابیتون (در مورد انگلیس هزینههای لندن با سایر شهرها برای فرد اصلی و همراهانش کاملا متفاوته)
- مدارک تحصیلی مورد نیاز جهت ارائه
- مدارک غیردانشگاهی مفید جهت ارائه
- نوع مدرک زبان و نمره مورد نظر
- مجوز کار در کنار تحصیل
- نیاز به ارائه رفرنس یا معرفی نامه تحصیلی یا کاری
- نیاز به ارائه سوابق کاری
- نیاز به ارائه مقاله
- نیاز به ارائه پورتفولیو
- پذیرش دو مرحلهای و وجود مصاحبه برای رشته
- ددلاینها برای اپلای در اون دانشگاه
- نیاز به ارائه CV
- نیاز به ارائه Personal Statement
- شرایط اقامت پس از اتمام تحصیل
میدونم اینکار از شما زمان میبره ولی بهترین کاریه که برای تصمیمگیری و منظم پیش رفتن در مراحل اپلای میتونید انجام بدید، چون قطعا زمانی در آینده میرسه که نیاز به مقایسه سریع اطلاعات دارید و اون موقع خیلی سخت خواهد بود اگه بخواین دوباره به سایت دانشگاه سر بزنید و از بین انبوه اطلاعات، موارد مورد نیازتون رو استخراج کنید.
- اقدام اساسی بعدی برای شما بررسی وضعیت زبان و مدارک تحصیلیتونه
از اونجایی که خیلی از دانشجوها مدارک تحصیلیشون در دست دانشگاهه و آزاد کردنش به زمان یا پول زیاد نیاز داره، هرچه زودتر این پروسه رو شروع کنید بهتره. همینطور برای زبان، چیستی و چگونگی آزمون (اگر آشنایی ندارید) و نحوه برگزاریش رو بررسی کنید تا اگر امکان آزمون دادن در ایران رو ندارید (مثل چند ماه قبل که آیلتس در ایران برگزار نمیشد و افراد مجبور بودند به ترکیه یا کشورهای دیگه برای آزمون سفر کنند) پروسه آزمون در خارج از ایران و یا آنلاین رو هم بررسی کنید. بعد ببینید تا زمان آزمون چقدر فرصت دارید که خودتون رو به سطح و نمره مورد نظر دانشگاهها برسونید. علت این که میگم ببینید تا زمان آزمون چقدر فرصت دارید اینه که گاهی شما بخاطر محدودیت در زمان اپلای دانشگاه، مجبورید تا یک تاریخ مشخص آزمون رو بدید و خودتون رو آماده کنید، که اگر سطح زبانتون نسبتا خوب باشه، فقط به یک دوره فشرده نیاز دارید که برای آزمون آماده بشید. اما اگر کلا زبان ضعیفی دارید، احتمالا مجبور میشید اپلای تحصیلیتون رو حتی یک سال یا یک ترم عقب بندازید تا سطحتون به میزان مورد نظر دانشگاه برسه. (در این مورد اصلا و اصلا به خرید مدرک فکر نکنید. چون موضوع واقعا پاس کردن آیلتس و یک نمره نیست. شما قراره اینجا زندگی کنید و به این زبان درس بخونید. پس گول زدن خودمون در این موضوع اصلا جواب نمیده). درباره آزمون آیلتس هم مطلب دیگهای از تجربهام نوشتم که خوندنش در این لینک میتونه برای شما موثر باشه.
- سایر مدارک مورد نیاز دانشگاه مثل نامه سوابق کاری، رفرنس کاری یا تحصیلی، پورتفولیو و یا هر نوع مدرک دیگهای که پیشتر اشاره شد رو در این مرحله آماده کنید. پروسه ترجمه مدارک وابسته به دارالترجمه و زمان اپلای که آیا فصل شلوغی باشه یا نه میتونه از چند روز تا یک ماه طول بکشه. پس برای این مورد هم علاوه بر مدارک مورد نیاز دانشگاه، لیستی از مدارک مورد نیاز برای سفارت رو هم آماده کنید و هرچه زودتر برای ترجمه اقدام کنید.
- سوال مهم در این مرحله اینه که اپلای رو شروع کنیم و یا صبر کنیم تا مدرک زبان رو بگیریم؟ قطعا اگر مدارک دیگه آماده هست اپلای کنید. چرا؟ چون پروسه بررسی پروفایل و مدارک متقاضیان زمانبره و اغلب دانشگاهها در صورتی که شرایط اولیه مطلوب باشه، به شما آفر کاندیشنال (مشروط به ارائه تمامی مدارک مورد نیاز) میدن و فرصت خواهید داشت که مدارکتون رو تکمیل کنید. از طرف دیگه اگر ظرفیت یک دانشگاه تکمیل بشه، حتی اگر شما بهترین در حیطه خودتون باشید هم، اون سال رو از دست میدید و شانسی برای پذیرش ندارید. پس بهتره هرچه زودتر اپلای رو شروع کنید.
- نکته مهم دیگهای که در همینجا لازمه توجه کنید اینه که شما بعد از گرفتن پذیرش نهایی باید بلافاصله برای ویزا اقدام کنید و پیش از اقدام به ویزا باید مقدار پول مورد نیاز برای کشور مقصدتون رو در حساب حداقل به مدت 30 روز در حساب گذاشته باشید تا در زمان لازم، تمکن مالی خودتون رو ارائه بدید. جوابدهی دانشگاهها هم کاملا متفاوت و بدون قاعده و غیرقابل مقایسه است. پس فکر نکنید اگه فردی 1 ماه منتظر جواب بوده، برای شما هم همینطور خواهد بود. ممکنه شما 1 هفتهای جواب بگیرید و ممکنه 2 ماه منتظر بمونید و شاید یک دانشگاه کلا به شما جواب نده. پس، حتما شرایط مالی مورد نیاز رو چک کنید و مبلغ تمکن مورد نظر رو در بانک بذارید، در غیر این صورت بعد از پذیرش مجبورید زمانی رو تا آماده شدن سوابق تمکن مالیتون از دست بدید.
- در صورتی که دانشگاه شما پذیرش دو مرحلهای همراه با مصاحبه داشت نگران نباشید. قرار نیست سوالهای عجیب غریبی بپرسند. اول در یوتیوب و کانالهای تلگرامی درباره سوالهای احتمالی مصاحبه در رشته و دانشگاه مورد نظرتون سرچ کنید. اگر به نمونه سوال رسیدید به خوبی تمرین کنید و اگر نه، دست کم برای پاسخ به مواردی که من میگم آماده باشید:
- چرا این رشته رو برای ادامه تحصیل انتخاب کردید؟
- این رشته چه ارتباطی با سوابق قبلی تحصیلیتون داره؟
- این تحصیل چطور با کار شما ارتباط پیدا میکنه؟
- این رشته چطور به آینده مطلوب شما کمک میکنه؟
- چرا این دانشگاه رو برای تحصیل انتخاب کردید؟
- هدفتون برای پنج سال آینده چیه؟
- از بین ماژولهای درسی این رشته کدوم براتون جذابتره و چرا؟
- در صورتی که همه مدارک رو آپلود کردید، مصاحبه شدید و یا فایلهای تکمیلی رو هم فرستادید، دیگه باید منتظر بمونید تا ایمیل خبر قبولیتون برسه و با یک جعبه شیرینی عزیزانتون رو خوشحال کنید. واقعیت اینه که برای این مرحله هیچ زمانبندی نمیشه در نظر گرفت و وابسته به سیستم دانشگاه و زمانی که شما اپلای کردید کاملا متفاوت خواهد بود.
- بعد از خبر شیرین پذیرش وارد مراحل درخواست ویزای تحصیلی میشید که این مرحله هم وابسته به مجرد یا متاهل بودن، فرزند داشتن یا نداشتن، جزئیات زیادی داره که در ویدئوی یوتیوب کاملتر توضیح دادم.
- اگر خوششانس باشید و مراحل ویزای شما به خوبی پیش بره، کمکم باید به فکر پرداخت عوارض خروج، جمع کردن وسایل، انجام کارهای عقبافتاده، دیدن دوستان و عزیزان و خداحافظیها باشید. این مسئله هم قابل ذکره که آیا پیش از رفتن قصد دارید وسایلتون رو کامل جمع کنید و یا به فروش برسونید یا نه که در ویدئو باز هم در موردش توضیح دادم. نکته مهم در این مرحله اینه که خرید بلیط رو به روزهای آخر موکول نکنید. چون اغلب ویزای شما و مجوز ورودتون به کشور مقصد از یک ماه پیش از شروع دوره تحصیلتون داده میشه و نه زودتر، و اون زمان یعنی اوج سفر دانشجوها و مهاجرین که بلیطها در بالاترین سطح قیمت هستند، پس حتما اگر امکانش رو دارید، هرچه زودتر بلیطتون رو تهیه کنید.
- قبل از مهاجرت پیشنهاد میکنم:
- یک آزمایش خون چکاپ کامل بدید تا اگر کمبود یا مسئلهای هست، برای دارو یا درمان اقدام کنید.
- تمامی درمانهای دندونپزشکی رو انجام بدید که در همه کشورها بسیار گرون هست.
- اگر دارویی به شکل روتین مصرف میکنید و یا حتی ویتامین و مکملی دارید، به اندازه مجاز برای ورود به کشور مقصد همراه با نسخه پزشک تهیه کنید که خرید دارو اصلا به راحتی ایران نیست، حتی برای یک سردرد یا سرماخوردگی ساده.
- اگر رانندگی میکنید، گواهینامه بینالمللی بگیرید تا در صورت لزوم به رانندگی از این نظر چالشی نداشته باشید و درگیر پروسه گواهینامه در کشور مقصد نباشید. درسته که خیلی از شما ممکنه بگید ما قرار نیست ماشین بخریم، اما اضطرار و شرایط اورژانسی رو در نظر بگیرید و این کار رو بکنید. این گواهینامهها حداقل برای یک سال اعتبار دارند.
- پیش از خروج از ایران یک حساب ارزی داشته باشید و همینطور اپلیکیشن بانک مورد نظرتون رو نصب و فعال کنید تا در صورت نیاز از خارج از ایران هم امکان مدیریت حسابتون رو داشته باشید.
- در جستوجوی یک صرافی قابل اعتماد برای نقل و انتقالات مالی در آینده باشید.
- در نهایت وارد پروسه جمع کردن وسایل میشید که با توجه به کمبود ظرفیت بار در سفر، مدیریت وسایل بسیار مهمه. در این مورد هم در ویدئوی دیگری تجربه خودم رو به عنوان یک مادر که با همسر و فرزند کوچیکش مهاجرت کرده بهتون خواهم گفت.
امیدوارم این خلاصه از مسیر مهاجرت براتون کاربردی بوده باشه و در این راستا به ذهنتون نظم بده. در ویدئوی یوتیوب متمرکز درباره شرایط مهاجرت به انگلیس صحبت کردم که اگر شما هم قصد مهاجرت به اینجا رو دارید، پیشنهاد میکنم ویدئو رو از دست ندید.
در یک نگاه کلی میتونم بگم مسیری سخت پیش روی همه برای مهاجرت هست که به شدت صبوری، استقامت، انعطافپذیری و تلاش نیاز داره. به شدت باید از نظر روحی خودتون رو مدیریت کنید، و در غیر این صورت احتمال برگشت به ایران اصلا دور از تصور نیست.
اما اگر آگاهانه این مسیر رو با تمام سختیهاش انتخاب کردید، پاش وایسید و برای اهداف و آرزوهاتون بجنگید که در نهایت پیروزی برای افرادیه که صبورانه تلاش میکنند.
با نوشتن نظر، تجربه یا سوالهاتون، من رو خوشحال و تشویق به ادامه مسیر میکنید. منتظرم که شما رو بشنوم.
دیدگاهتان را بنویسید