صنعت ریتیل، جایی که برای هر فرد متخصص شغلی هست
چند سالی است که بحث ریتیل، یا همان صنعت فروشگاه داری رونق زیادی پیدا کرده و هرروز به تعداد افرادی که مایلند از این صنعت بیشتر بدانند و در آن فعالیت کنند اضافه میشود. بیایید ببینیم صنعت ریتیل چیست و ارتباط آن با صنعت فشن چگونه است. تمامی فعالیتهایی که جهت ارائه محصول یا خدمات به مشتریان نهایی و دریافت وجه در قبال آن توسط یک فرد یا یک سازمان انجام میشوند در حوزه صنعت ریتیل (Retail) است و به فعالان آن ریتیلر (Retailer) گفته میشود. در حقیقت ریتیل شامل تمامی فروشگاههای حقیقی و مجازی است که افراد برای دریافت کالا یا خدمت برای مصارف شخصی خود به آن مراجعه میکنند. در ادامه این تعریف جامع، اگر با زیرمجموعههای آن آشنا شوید، شگفتزده میشوید که بینید اکثر فروشگاهها به نوعی زیرمجموعه ریتیل محسوب میشوند و این حوزه آنقدر وسیع است که به مهارتهای بسیار متنوع و افراد متخصص چه به صورت استخدامی و چه پروژهای به شدت نیازمند است. آشنایی با این حوزه ذهن شما را در راستای فریلنسری و فعالیت پروژه محور با مجموعههای متفاوت باز میکند و با کمی مطالعه بیشتر و اندکی جست و جوگری در مورد فرصتهای بیشمار در این صنعت، ممکن است مسیر کاری کاملا متفاوتی برای شما رقم بزند.
شاید در گذشته و اشکال سنتی ریتیل، تمامی تمرکز فعالان بر فروش هرچه بیشتر محصول بود، اما امروزه فروش به صورت خودکار برای ریتیلری که به ایجاد تجربه برای مشتری فکر کند، ایجاد میشود. این صنعت بزرگ از منظر نوع محصول و در واقع زمینه فعالیت شامل 10 زیرمجموعه زیر است:
- مد و پوشاک (Fashion)
این دستهبندی شامل تمامی فروشگاههای ارائه کننده محصولات زیرمجموعه فشن اعم از پوشاک، کیف و کفش و انواع اکسسوری میشود که به صورت تک برند یا مولتی برند فعالیت میکنند.
مثال: همه فروشگاههای برندها / ایران کتان
- آرایشی و بهداشتی (Beauty & Cosmetics)
در این بخش محصولات آرایشی و بهداشتی جهت نگهداری از پوست، مو و ناخن و همچنین عطر که در نهایت باعث تغییر مثبتی در بدن میشوند به فروش میرسد. مثال: عطر میثم، روژا
از سوی دیگر سالنهای آرایشی، ماساژ و اسپا به عنوان بخش خدمات این صنعت محسوب میشوند.
- کالاهای تندمصرف (FMCG)
کالاهای تندمصرف شامل مواردی است که مشتریان به تعداد زیاد و دفعات مکرر تهیه میکنند که اغلب شامل موارد خوراکی برای مصارف روزمره میشود.
مثال: سوپرمارکتها و هایپرمارکتها
- خوراکی (Food & Beverage)
فروشگاههای مرتبط به صنعت غذا که در آنها مواد خوراکی به صورت خام، نیمه پخته و پخته ارائه میشوند. طبق این تعریف تمامی رستورانها به صورت سرو در محل یا بیرونبر، فروشگاههای مواد پروتئینی، سوپرمیوهها و سبزیجات، نانواییها، کافهها و در مجموع هرجا که مرتبط با خوراکی باشد زیرمجموعه این عنوان محسوب میشوند.
مثال: یک رستوران
- سختافزار (Hardware)
این دسته شامل فروشگاههای لوازمی میشود که عمر مصرف بالایی داشته و خرید آن توسط مشتریان با فاصلههای زمانی بلندمدت اتفاق میافتد. مانند مبلمان منزل، لوازم نقلیه، لوازم خانگی و …
مثال: ایکیا
- الکترونیک (Electronics)
در این گروه هر فروشگاهی که فروشنده محصولات الکترونیکی است، زیرمجموعه آن قرار میگیرد. مانند فروشگاههای لوازم صوتی و تصویری، لوازم کامپیوتری، انواع موبایل و تبلت، سازهای موسیقی الکترونیکی، کنسولهای بازی و …
مثال: تمامی فروشگاهها در مجموعه پایتخت
- سرگرمی (Entertainment)
شامل هرآنچه که موجب سرگرمی میشوند اعم از فروشگاههای اسباببازی، شهر کتابها، انواع بازیهای کامپیوتری، اجاره فیلم، لوازم کادویی و …
مثال: مجموعه شهرکتاب
- ورزشی (Sports)
این دسته شامل فروشگاههایی که محصولات ورزشی به صورت اختصاصی یا عمومی ارائه میدهند میشود.
مثال: فروشگاههای منیریه
- تخصصی (Specialty Stores)
این گروه شامل تمامی فروشگاههایی که به فروش یک نوع محصول خاص و تخصصی از هر دستهبندی میپردازند میشود. مانند قهوهفروشیها، لوازم موسیقی، شکلات و …
- خدمات (Services)
تمامی مراکز ارائهدهنده خدمات مانند بیمه، صرافی، بانک، اجاره خودرو، داروخانه، تعمیرات و تاسیسات، خدماتی مسافرتی و … زیرمجموعه این دسته هستند.
همانطور که تا الآن متوجه شدید، هریک از فروشگاهها وابسته به موضوع خود میتواند در چند دستهبندی ریتیل قرار بگیرد. به عنوان مثال یک فروشگاه شال و روسری هم میتواند زیرمجموعه مد و پوشاک باشد و هم یک فروشگاه تخصصی. صنعت فشن هم یکی از زیرمجموعههای ریتیل است و فروشگاههای فعال در این بخش نقش مهمی در برندینگ مجموعهها دارند چرا که بخش عظیمی از تجربه مشتری اعم از مواجه با محصول، حضور در فضای فکری برند، ارتباط مستقیم با فروشندگان و … در این مکانها اتفاق میافتد. مدیریت تجربه مشتری در فروشگاههای ریتیل، به وضوح نیازمند یک تمرکز شبانهروزی است و چه بهتر که یک ریتیلر دغدغه تولید را از خود دور کند و تنها به فکر ارائه بهترین سرویس به مشتریان خود و کشف نیازهای آنها باشد.
نکته نهایی و قابل توجه آن است که این صنعت که تا سالها قبل در بخش حضوری فعالیت عمدهای داشت، امروزه به شدت تحت تاثیر فضای آنلاین و ایجاد تجربه از طریق فضای مجازی شده است که در مقاله ریتیل آنلاین میتوانید درباره آن اطلاعات بیشتری بدست آورید.
دیدگاهتان را بنویسید